20 mot 1

En av de mest bisarra händelserna jag varit med om inträffade i eftermiddags på busslinjen 742, riktning mot Östra Skogås.

Det var tidig eftermiddag, jag liksom de andra passagerarna var på väg hemåt från jobb, skola eller vad det kan tänka sig vara. Vid en av stationerna mellan Ågestavägen och Farsta Strand gick en skallig man med grått, långt skägg på bussen. Jag satt i min egna värld, med högt spelande musik i öronen. Trots det så hörde jag något som lät som ett predikande tal. Jag vände mig om och såg den skalliga, gråskäggiga mannen stå mitt på bussen – där platsen för barnvagnarna är, med ena handen mot bröstet. Jag tog ur lurarna och lyssnade på orden som ramlade ur hans mun. “Jesus..” “Gud..” var allt jag hörde. Resten valde jag att slå bort. Jag och mina medpassagerare kollade på honom, kollade runt, tillbaka på honom och sedan på varandra och runt igen. Vi alla undrade vad han höll på med. En ung man tog initiativet och gick fram till chauffören och frågade om han kan göra något åt den underliga mannen. Chauffören ropade ut i högtalarna och bad mannen sluta, då det var uppenbart att ingen av hans medpassagerare ville lyssna på honom. Mannen brydde sig inte. Han fortsatte tala högt.  Till slut blev folket på bussen tokiga, likaså jag själv. Någon skrek “Håll käften, ingen lyssnar på dig.” Någon annan ropade till chauffören och bad honom slänga ut den gråhåriga kopian av Jesus. Önskan att få mannen utslängd upprepades ett flertal gånger från alla håll.

Han slutade inte prata oavsett. Hans tal måste ha varit så hårt intrummat i hans huvud att han själv blivit hjärntvättad till slut. Det var ungefär så det kändes – som att han försökte hjärntvätta alla oss andra.

Han sa, och verkade helt övertygad om, att vi alla skulle brinna i helvetet om vi inte valde att tro på Jesus.

Efter att ha lyssnat på honom bra många minuter brast mitt tålamod: “Det där hjälper inte. Ingen kommer att bli mer troende av att lyssna på dig prata om Jesus och Gud på detta konstiga sett.”

Han pratade över alla. Han brydde sig inte om vad någon sa, tyckte eller tänkte.

Då slog det mig att religionsfrihet inte enbart handlar om att öppet få tro på vilken religion man vill, åtminstone inte till denna extrema grad.

Genom mannens extrema predikande om religionen som han valt att tro på förtrycktes de andra medpassagerarnas tro och val att tro eller inte tro, oavsett vad det kan vara på.

Visst, en annan av de fyra grundlagarna här i Sverige är yttrandefrihetslagen: men får man yttra sig bortom en sån gräns så att det gör tjugo andra medmänniskor obekväma en vanlig onsdag eftermiddag?

Nej 

Mannen klev till slut, efter många om och men, av bussen vid Farsta Strand. En ung kvinna med långt, brunt hår knutet i dreadlocks förklarade för honom att ingen kommer att lyssna på honom om han försöker övertala folk på detta vis. Hon sa att hon har sin egen tro, men att hon ändå respekterar andras tro och att även om hon vill dela med sig av sin tro så ger hon människor en chans att välja vad de vill tro på.

Efter att mannen stigit av bussen, med sin plastkasse i handen, lyfte han upp en svart ryggsäck från marken och började promenera längs med bussen. Många ropade i takt: SLÄPP INTE PÅ HONOM IGEN!

Busschauffören stängde förardörren och vi åkte iväg.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s